Четверг, 25.04.2024, 06:26
Офіційний сайт Аджамської сільської ради
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 555
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Контактна інформація

(0522) 311-439
(0522) 311-388
27620 Кіровоградська обл.,
Кропивницький район, с. Аджамка, вул. Центральна, буд. 65
Головна » 2021 » Июнь » 7 » Захворювання риб в водоймах
09:17
Захворювання риб в водоймах

Захворювання риб в водоймах

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує , що переважна більшість хвороб риб не становить небезпеки для здоровя людини за умови нормальної теплової обробки перед вживанням.

Далі розповімо про поширені хвороби риб та їх особливості.

Лернеоз - інвазійне захворювання прісноводних риб, що характеризується враженням шкіри та утворенням напливу та виразок у місцях локалізації паразитів. Збудник Лернеозу - особини жіночої статі паразитичних ракоподібних з роду Lenera. Сприйнятливі до захворювання сріблясті карасі, коропи, буфало, чорні та білі амури, толстолобики та лини. При локалізації паразита під шкіру господаря він своїми твердими виростами, шо міняться у передній частині тіла сягає м’язового шару, де і закріплюється. На місці проникнення паразита виникає запальний процес, який з часом перетворюється у виразку, абсцес, свищ.

Лігульоз - інвазійна хвороба коропових, рідше - окуневих та бичкових риб, що обумовлена враженням черевної порожнини та порушенням нормальної діяльності внутрішніх органів. Збудником захворювання є плероцеркоїди ремнеців , які за добрих для них умов сягають довжини тіла 2-3 м.

Для здоров’я людини при звичайній термічній обробці риби небезпеки не становлять (в світі є гурмани, що знаходять насолоду в поїданні цих цестод у присоленому, підв’яленому чи ледь присмаженому вигляді). Проміжними господарями (носіями) на першому етапі розвитку є веслоногі ракоподібні циклопи та діаптомуси, на другому риби, кінцевими (дефінітивними) господарями (чи жертвами?) є рибоїдні птахи (мартини, чомги, баклани, пелікани). Вражена паразитом риба худне, втрачає здатність розмножуватись та орієнтувати тіло у воді, тому часто випливає на поверхню, пливучи в неприродній позі.

Пісцикольоз- інвазійне захворювання, викликане п’явками, які присмоктуються до шкіри, зябрових дуг, довкола очей, в ротовій порожнині. Збудник захворювання - риб’яча п’явка Piscikola geometra, яка має циліндричне, гладке тіло довжиною 15-35 мм, зеленкувато-оливкового кольору, що має здатність змінювати його в залежності від кольору шкіри риби Попадаючи на повітря, п’явка рухається „приставними кроками” або„перекидом” у напрямку до води. Для людського організму загрози не становить.

Аргульоз- інвазійне захворювання, викликане паразитичними рачками Arglus foliaceus  - „коропова воша” - на тілі риби, в місцях прикріплення паразита, утворюються невеличкі виразки, що за певних умов можуть перетворитися у місце проникнення в організм будь-якого захворювання.

Сапролегніоз - захворювання риб, що викликане грибами з родини Сапролегнієвих, виникає як наслідок травмування тіла з різних причин (часто-густо є ознакою більш небезпечного захворювання). У залежності від стадії ураження має вигляд моху на голові та тілі або чорних плям, ореолу чорного кольору навколо вражених ділянок плавців, найчастіше - хвостових.

Філометроідоз - гельмінтозне захворювання коропів, сазанів та їх гібридів, викликане нематодою (круглим черв’яком), яка у статевозрілому стані (переважно самиці) локалізується у м’язових тканинах, кишеньках луски, іноді у порожнині тіла, а у стадії ляльки - у внутрішніх органах: печінці, нирках, статевих органах та плавальному міхурі. Зовнішньо найчастіше захворювання виглядає як кров’яниста пляма, що розташована під лускою, де і знаходиться філометр - рожево-червоний, перерізом до 1 мм та довжиною 80-120 мм. При наявності на тілі декількох місць локалізації паразитів, а їх буває при значних ураженнях до п’ятдесяти, риба має непривабливий (нетоварний) вигляд, але за правильної теплової обробки небезпеки для здоров’я людини не становить.

Виловлену хвору рибу не слід випускати у водойму, навіть якщо її розмір менший дозволеного до вилову.

Споживаючи напівсиру рибу, людина може заразитись широким стьожаком або котячою двоусткою. Статевозріла форма стьожака паразитує в кишковому «тракті людини. Котяча двоустка небезпечна тим, що оселяється в печінці людини, внаслідок чого розвивається жовтяниця і порушується діяльність шлунка, „аматорське” соління не гарантує повної безпеки для вживання в їжу.

Будьте уважними під час споживання риби, бережіть себе і своїх рідних

Переглядів: 192 | Додав: zta | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Июнь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Сайт Аджамської ЗШ
  • Аджамка-Forever
  • Сайт Кіровоградської районної ради
  • Кіровоградська ОДА
  • Кіровоградська РДА
  • Корисні посилання

    invest invest invest invest
    Copyright MyCorp © 2024
    uCoz