Пятница, 19.04.2024, 01:29
Офіційний сайт Аджамської сільської ради
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 555
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Контактна інформація

(0522) 311-439
(0522) 311-388
27620 Кіровоградська обл.,
Кропивницький район, с. Аджамка, вул. Центральна, буд. 65
Головна » 2021 » Декабрь » 23 » ЛІТНЯ КВІТКА ЧОРНОБРИВЕЦЬ, ЯКА КВІТУЄ ДО ЗАМОРОЗКІВ
08:59
ЛІТНЯ КВІТКА ЧОРНОБРИВЕЦЬ, ЯКА КВІТУЄ ДО ЗАМОРОЗКІВ

Чорнобривці, які багато хто вважає споконвічно українською квіткою, насправді мають заокеанське походження. А "примандрували" вони до нас із Мексики. І непогано тут прижилися.

В Україні чорнобривці полюбили не лише за буйне цвітіння й аромат, але й за лікувальні властивості. Адже настоянки з цих квітів лікують печінку, нирки, гоять рани, поліпшують обмін речовин. Навіть на початковій стадії цукрового діабету вони здатні знизити рівень цукру в крові. 

Чорнобривці: вирощування та корисні властивості

Яскраві, різних відтінків, від світло-жовтого до теракотового, з соковитою зеленню листя, прикрашають будь-яку садову ділянку і квітують до заморозків — такі чорнобривці. Чорнобривці (лат. Tagetes) – це рід багаторічних і однорічних рослин, що належать до родини айстрових або складноцвітих. Родом квіти чорнобривці прийшли з Мексики, ще більше 400 років тому.

Здавна чорнобривці використовували в ритуалах місцевих індіанських племен, а також для позбавлення від різних хвороб. В Європу вони потрапили в 16 столітті і були першими заморськими квітами, що з'явилися в Росії. Іменем своїм квіти чорнобривці зобов'язані Карлу Ліннею, що назвав їх на честь Тагеса, етруського напівбога, онука Юпітера, що прославився своїм даром провидця і красою. Сьогодні чорнобривці налічують близько 40 видів і культивують у багатьох країнах світу.

Догляд і вирощування чорнобривців

Чорнобривці добре ростуть у затінених місцях, легко переносять засуху, невимогливі до грунту. Вони теплолюбні, не переносять заморозків і висаджувати їх потрібно в місцях, захищених від північних вітрів. Крім важких глинистих грунтів, зростають на всіх інших, але краще всього — на суглинках, досить забезпечених вологою. Під час росту полив повинен бути достатнім, але як тільки почнуть формуватися суцвіття, полив потрібно скоротити, щоб волога не застоювалася: від цього рослини гниють і не цвітуть. Удобрювати чорнобривці зовсім не обов'язково, але якщо ви підгодуєте їх, чорнобривці відгукнуться на це із вдячністю. Підживлювати треба комплексними добривами, коли сіянці досягнуть висоти 10 см, потім при появі перших бутонів і, нарешті, на самому початку цвітіння.

 

Чорнобривці потребують регулярного прополювання та розпушування грунту, інакше їм важко дихати. Влітку, якщо квіти розрослися, проведіть обрізку, щоб сформувати красиві кущі. Видаліть відцвілі суцвіття і рослини зацвітуть ще сильніше. Своєрідний аромат чорнобривців і фітонциди, що містяться в них, служать захистом від грибкових захворювань не тільки для самих рослин, а й для тих, що ростуть по сусідству. Недаремно чимало квітникарів оточують посадками чорнобривців усю садову ділянку. Але якщо літо занадто сире, то можуть з'явитися равлики і слимаки. Відлякати їх може запах хлорки, розставленої в баночках між рослинами. Іноді на листках і стеблах таки з'являється сіра гниль. У цьому випадку уражені рослини доведеться знищити, щоб вони не заразили інші чорнобривці. У посушливе літо рослини можуть зазнати нападу павутинного кліща, з яким доведеться боротися обприскуванням настоєм цибулі, деревію, червоного гострого перцю. Але щоб цього не сталося, спробуйте підвищити рівень вологості повітря, кілька разів на день розбризкуючи воду навколо чорнобривців.

Корисні властивості

При посадці поруч з овочевими культурами на городі, відлякують медведок, тлю і нематоду. У тісному сусідстві з чорнобривцями на огірках з’являється менше попелиці, оскільки ефірні масла, що містяться в рослині, відлякують комах. Крім цього, ряди чорнобривців можна чергувати з рядами капусти, томатів, перцю: в цьому випадку капустянка і нематода не так часто відвідують ділянки з овочами, і урожай вдається зберегти краще. Якщо ви хочете оздоровити грунт в цілому, восени зберіть відцвілі стебла, листя і квіти, і дрібно порубаєте чорнобривці. Вирощування з насіння цих квітів дає можливість засіяти більшу площу і, зібравши їх восени і подрібнивши, перекопайте з грунтом. Наявність у рослині ефірних масел відлякає шкідників з вашого городу, і наступної весни їх буде значно менше.

Клумба з чорнобривців є безцінною домашньою аптекою: сучасні наукові дослідження підтверджують цілющі властивості чорнобривців, відомі з легенд і переказів, тому вирощування чорнобривців не тільки приносить естетичне задоволення, а й приносить реальну користь здоров'ю людини. Лютеїн, наприклад, який в них міститься, знижує ймовірність розвитку катаракти. Також народна медицина лікує чорнобривцями цукровий діабет і запалення підшлункової залози. Чорнобривці лікувальні, висушені, а потім настояні, лікують стоматит, бронхіт, астму і застуду, очищають кров. Для приготування настою потрібно столову ложку подрібнених квіток залити літром окропу, три години настоювати, потім процідити і пити по склянці за півгодини до їжі протягом місяця.

Ванни з додаванням відвару чорнобривців благотворно впливають на нервову систему, знімають стрес і відчуття тривоги, тому їх рекомендують при депресіях і неврозах. Крім того, здавна народи Південної Америки вживали чорнобривці в їжу і як приправи, і для приготування соусів та випічки, і для маринадів. На ринках Кавказу чорнобривці продаються як порошок, що додається в плов, сациві і супи і який кулінари називають «імеретінській шафран». Французи, щоб задовольнити потреби своїх гурманів, вирощують чорнобривці в промислових масштабах. Включене до складу маринадів листя чорнобривців надає консервованим овочам пружність і приємний аромат.

Яскраві відтінки кольорів: від світло-жовтого до темно-помаранчевого прикрашають подвір'я, сади та парки від весни до пізньої осені. Квіти дуже добре прижилися і навіть стали символічними в Україні.

Переглядів: 275 | Додав: zta | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Декабрь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Сайт Аджамської ЗШ
  • Аджамка-Forever
  • Сайт Кіровоградської районної ради
  • Кіровоградська ОДА
  • Кіровоградська РДА
  • Корисні посилання

    invest invest invest invest
    Copyright MyCorp © 2024
    uCoz